Tractare la sufa?

tractare la sufa

Tractare la sufa?

 Tractare la sufa sau remorcare cu stanga?A fi sau a nu fi….in ilegalitate.

Ce spune legea?

CAPITOLUL V

Reguli de circulaţie

SECŢIUNEA a 3-a

Reguli pentru circulaţia vehiculelor

Art. 157

(1) Remorcarea unui autovehicul se face cu respectarea următoarelor reguli:

  1. a) Conducătorii autovehiculelor trăgător şi, respectiv, remorcat trebuie să posede permise de conducere valabile. Pentru categoriile din care face parte fiecare dintre autovehicule;
  1. b) Autovehiculul trăgător să nu remorcheze un autovehicul mai greu decât masa lui proprie. Cu excepţia cazului când remorcarea se efectuează de către un autovehicul destinat special depanării;
  1. c) Remorcarea trebuie să se realizeze prin intermediul unei bare metalice în lungime de cel mult 4 m. 
  2. Autoturismul ale cărui mecanism de direcţie şi sistem de frânare nu sunt defecte poate fi remorcat cu o legătură flexibilă omologată, în lungime de 3-5 m. Bara sau legătura flexibilă trebuie fixată la elementele de remorcare cu care sunt prevăzute autovehiculele;

Deci teoretic tractarea la sufa este permisa dar…nu sunt precizate alte aspecte .

  1. d) Conducătorul autovehiculului remorcat este obligat să semnalizeze corespunzător semnalelor efectuate de conducătorul autovehiculului trăgător. Atunci când sistemul de iluminare şi semnalizare nu funcţionează, este interzisă remorcarea acestuia pe timpul nopţii şi în condiţii de vizibilitate redusă. Iar ziua poate fi remorcat dacă pe partea din spate are aplicate inscripţia Fără semnalizare, precum şi indicatorul Alte pericole.

(2) Dacă remorcarea se realizează prin suspendarea cu o macara sau sprijinirea pe o platformă de remorcare a părţii din faţă a autovehiculului remorcat, atunci în acesta nu trebuie să se afle nicio persoană.

(3) Se interzice remorcarea unui autovehicul cu două roţi, cu sau fără ataş, a autovehiculului al cărui sistem de direcţie nu funcţionează sau care nu este înmatriculat ori înregistrat sau când drumul este acoperit cu polei, gheaţă ori zăpadă. Se interzice şi remorcarea a două sau mai multe autovehicule, a căruţelor, a vehiculelor care în mod normal sunt trase sau împinse cu mâna ori a utilajelor agricole.

Exceptie de la tractarea la sufa ,utilajele profesionale hihraulice care suspenda puntea.

Popular numite FURCULITE

(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), se permite remorcarea unui autovehicul al cărui sistem de direcţie nu funcţionează. Numai în cazul când remorcarea se realizează prin suspendarea roţilor directoare ale autovehiculului remorcat cu o macara sau sprijinirea roţilor directoare ale autovehiculului remorcat pe o platformă de remorcare.

(5) Conducătorul poate împinge sau tracta, cu propriul autovehicul, în situaţii deosebite, pe distanţe scurte, un alt automobil pentru a-i pune motorul în funcţiune sau pentru a efectua scurte manevre. Fără a pune în pericol siguranţa deplasării celorlalţi participanţi la trafic.

Extras din:Regulament Oug 195-2002-Actualizat/Art 157 reguli pentru circulatia vehiculelor reguli de circulatie

Totusi apar inevitabil unele intrebari:

1.Ce inseamna sufa flexibila omologata?

2.Cine omologheaza sufele flexibile?

3.Care sunt specificatiile de omologare pentru sufele flexibile?

4.Comercializeaza cineva sufe flexibile omologate?

5.Cum interpreteaza legea agentul de circulatie?

Din pacate in momentul cind soferii sunt neexperimentati pot sa apara si accidente tragice ca cel intimplat in judetul Constanta.

Pentru a evita orice neplacere va recomand sa apelati la o firma de tractari auto si ca si punct de reper puteti vizualiza o parte din tarife.