Sfaturi conducere-Ceata

Sfaturi conducere-Ceata.

Ce este ceata?

Ceata este un fenomen meteorologic, care constă dintr-o aglomerație de particule de apa.Acestea se  aflate în suspensie în apropierea suprafeței solului in atmosfera si astfel se  reduce vizibilitatea orizontală la distante variabile.

Ceața este un fenomen des întâlnit toamna și primăvara, când temperaturile scăzute au ca urmare creșterea umidității.

Picăturile de apă se evaporă, iar vaporii rezultați reduc transparența aerului.

Când vizibilitatea scade, riscul de accident crește.

Se intilneste cel mai frecvent  dimineața când afară e încă răcoare. La iesirea din  orașe se intra într-un nor de ceață ce îți îngreunează condusul. Pentru un drum cit mai sigur , noi iti oferim cele mai utile sfaturi pentru condusul pe timp de ceață .

Condusul pe timp de ceață este neplacut si poate fi periculos –  câteva sfaturi pentru siguranța tuturor.

Mareste vizibilitatea autovehicolului.

Fă-te văzut. 

Primul și cel mai important lucru este să aprinzi luminile de ceață din spatele mașinii și, dacă are în dotare, proiectoarele de ceață

.Presupunem ca deja ai aprins lumina de întâlnire (faza scurtă). 

Insa aici trebuie sa facem o precizare asupra faptului ca multi <soferi> folosesc proiectoarele de ceata si in zile senine si fara probleme meteorologice,lucru deranjant pentru ceilalti si interzis de lege.

Probabil din experienta proprie stiti ca nu va ajuta sa folositi faza lunga<lumina de drum> pentru ca vaporii de apa vor reflecta lumina puternica si o sa aveti in fata un zid alb.

In schimb puteti folosi luminile de avarie pentru o vizibilitate suplimentara.

 

Evitati depășirile. 

Este foarte posibil ca alți șoferi să nu fie la fel de vizibili si nu puteti estima corect distanta necesarii depasirii si viteza cu care se apropie celalalt vehicol.

Inevitabil pe un drum aglomerat  circulația se face în coloană.

O dovada de bun simt si respect fata de ceilalti conducatori auto ar fi renuntarea la luminile de ceata pentru ca acestea sunt deranjante.

Daca aveti ghinionul ca masina sa se defecteze atunci neaparat trebuie scoasa in afara carosabilului sau cit mai aproape de merginea acestuia.

Luminile lasate aprinse, inclusiv cele de avarie ,puse triunghiurile reflectorizante si vesta reflectorizanta iar apoi sa sunati la o firma de tractari auto.

Adaptati viteza,conduce-ti prudent si cu spatiu suficient fata de autovehicolul din fata.Pastrarea distantei de siguranta face diferenta intre a opri in siguranta si a se produce un dezastru.

Daca ceata este foarte densa nu este nici o rusine sa opriti intr-o parcare si sa asteptati ca vizibilitatea sa creasca pentru a fi in siguranta in continuarea drumului.

Drumuri bune tuturor!